A fa mint építőanyag

A fa az egyik legjobb hőszigetelő, nincs sugárzása, emissziója, elektrosztatikus töltése. levegővel töltött sejtszerkezete miatt kevéssé vezeti a hőt, nagy szilárdságú mégis könnyen megmunkálható anyag. A különböző fafajták, és a fa egyéni textúrája számos felhasználási módot tesz lehetővé. Sokszínűsége és más anyagokkal történő könnyű kombinálhatósága miatt egyre elterjedtebb, univerzális építőanyag amely szinte minden kihívásnak megfelel.

Tervezés

A kész terv valamint a megrendelő által kért készültségi szint alapján g2számítógépes tervezőrendszerrel (www.dietrichs.com) pontos költségvetést készítünk az anyagokról, a munkafolyamatokról, és az előregyártás egyes fázisairól. Ez nem csak az építés felgyorsítását teszi lehetővé, a pontos anyagkiírásnak köszönhetően kevesebb a hulladék, s így megtakarítás érhető el.

Alapozás

Az alapozás készítése lényeges különbséget nem mutat a hagyományos alapokhoz képest, csak annyit hogy a sávalap készítéséhez keskenyebb (30 cm-es ) lábazatvastagság is elegendő. Ez az alapozás költségeit tekintve nem elhanyagolható, hiszen 10-15%-os megtakarítás érhető el.

Hőszigetelés

hoszigA jó hőszigetelés jelentősen csökkenti a fűtés költségeit. Faházépítés során a jó hőszigetelés könnyen kialakítható. Ez a fa jó hőszigetelő képességével és a szerkezet kialakítása során könnyen beépíthető hőszigetelő rendszereknek köszönhető. A faépületeket könnyű kifűteni. Míg a hagyományos módon épült házaknál a nagy hőtehetetlenségű falakat kell felmelegíteni, mielőtt a helyiség levegője elérné a kívánt hőmérsékletet, addig a faház könnyen átmelegszik. A fűtés költségeinek csökkentése mellett fontos tényező az is, hogy a falak és a levegő közötti hőmérséklet különbség kicsi, ez megakadályozza a kellemetlen légáramlatok kialakulását, valamint a nedves helyiségekben a páralecsapódást.

Lehetőségek

A magas szintű előregyártás lényegesen csökkenti az építési időt. Az épületgépészeti és egyéb berendezések nélkül,az előregyártás mértékétől függően az épület néhány nap alatt felépíthető. A kivitelezési munka szinte kizárólag az összeszerelésre szorítkozik, és ez lényegesen lecsökkenti az építtető számára a finanszírozási időszakot. Az építkezés nagy részét az épület szerkezetkész állapotáig történő elkészülése megoldja (kb. 60% készültség).