K
Miért érdemes könnyűszerkezetes házat építeni?
VMivel a szerkezet fából, illetve faalapanyagú építő-lemezekből áll, környezetbarát, újrahasznosítható. Egyszerűen, gyorsan, száraz technológiával felépíthető, könnyen átalakítható. Az építkezés nincs évszakhoz kötve, az épület jobb hőszigetelést biztosít, ezért energia-takarékosabb (kb. kétszerese mint a hagyományos épületeknél). A vékonyabb falak nagyobb hasznos alapterületet eredményeznek. A bekerülési költsége általában kisebb mint a hagyományos épületeké, az építés gyors technológiája miatt megtakaríthatók az albérlet és a felesleges költözködés költségei és kellemetlenségei. Az építőanyagok áremelkedése kivédhetőbb, a költségek jobban kalkulálhatóbbak, kényelmes megoldás lehet főleg elfoglalt embereknek.
K
Vannak-e hátrányai?
VGyorsabb ütemben kell fizetni a bankok értékbecslői és az ingatlanpiac szakembereinek, illetve a kőházakat még magasabb értéken számolják.

K
Mire figyeljünk?
VFigyelni kell arra, hogy a faanyag megfelelően gomba- és rovarkártevők ellen kezelt, valamint megfelelően száraz, első osztályú legyen. Lángterjedésgátló és égéskésleltető kezelésnek is alá kell vetni a fát. Szakszerű tervezésre és kivitelezésre van szükség. A kisebb hótároló kapacitás miatt gondoskodjunk a nyílászárók nyári árnyékolásáról, tetőterek esetén hasznos a vastag hőszigetelés, az átszellőztetés, illetve a hővisszaverő fólia.

K
Mekkora élettartamúak a könnyűszerkezetes házak?
VIsmereteink szerint Európában kb. 50 éves múltra tekint vissza a könnyűszerkezetes technológia. Amerikában általában 50-70 évre méretezik az élettartamot, (mivel náluk csupán használati cikk, amit ha elavultnak tartanak egyszerűen lebontják) de szakszerű szerkezeti megoldásokkal, kivitelezéssel, minőség ellenőrzéssel, karbantartással gyakran előfordulnak 100 éves-nél idősebb favázszerkezetű házak is.

K
Kell-e karbantartani a házat a használat során?
VÁltalában nem igényel karbantartást a ház, de a falburkolatokat és a fa nyílászárókat rendszeresen kezelni kell. Ha az idő során a vakolat tönkremegy, a hagyományos házaknak megfelelően kell eljárni.

K
A fa száradása miatt lehetnek-e repedések?
VMinden háznál fordulhatnak elő repedések, így a faszerkezetű házaknál is, főleg az első 5 év alatt. Erre azonban egy korrekciós technológiát lehet alkalmazni, ami eltünteti a repedést, illetve a diletációs hézagokat már a kivitelezés során eltakarhatjuk.

K
Hogyan oldják meg a hangszigetelést?
VA legjobb megoldás, ha a szerkezeten belül több, eltérő anyagú és fajsúlyú réteg váltja egymást, mivel ezek között a hangrezgések továbbterjedése csökken.

K
Mennyire biztonságos az épület tűz esetén?
VA kisebb tüzektől a belső Vidiwall, Fermacell vagy gipszkarton burkolat nyújtja a legjobb védelmet. A nagyobb tűzre sajnos még nincs garantált védelem. Ez viszont a kőházakra is igaz.

K
Mi történik, ha csőrepedés van?
VIlyen előfordulhat, bár az általában használt legkorszerűbb műanyagcsövek rendkívül magas nyomásra vannak méretezve, és az illesztéseknél hőkötés van (összeolvasztják). Ha valamilyen oknál fogva mégis folyik a víz, akkor hasonlóan más épületekhez, itt is bontani kell a falat, de javítható. Az átnedvesedett részeket ki kell szárítani illetve pótolni lehet (pl. szigetelőanyag). Mindez általában egyszerűbb, mint a kőfalnál. A sok helyen alkalmazott OSB igen jól ellenáll a víznek.

K
Mennyire árt az esőzés illetve a talajvíz az épületnek?
VLegelterjedtebb megoldás, hogy a falak víz és pára ellen tartós védelmet biztosító vakolatrendszerrel vannak ellátva. Talaj és árvíz ellen az alapozás és a fogadószint munkálataiban ugyanolyan gondossággal kell eljárni, mint bármely más épület esetében.

K
Hány emeletet lehet építeni?
VÁltalában az egy emeletes, illetve emelet + tetőteres lakóházak bármelyik rendszerrel biztonsággal kivitelezhetők. Többemeletes épület csak statikailag külön méretezett falszerkezettel építhető, de toronyházban nem gondolkodhatunk.

K
Mennyi garanciát vállalnak a gyártók?
VA falszerkezetre általában 30-35 évet, a beépített anyagokra, amennyit az egyes gyártók vállalnak, pl. nyílászárók 5-7 év, zsindely 10-30 év stb.

K
A szerződéskötéstől számítva mennyi idő múlva lehet beköltözni?
VTapasztalataink egy átlagos 100 m²-es, különleges extrák nélküli ház esetén a következők: Tervezési folyamat (ügyféltől is függ): 1-3 hét; Önkormányzattól építési engedély beszerzése: 4-8 hét; Alapozás (időjárástól is függ): 1-3 hét; Kulcsrakész kivitelezés (függ a mérettől és extráktól): 8-12 hét.

K
Házilag is felépíthető egy könnyűszerkezetes ház?
VLegalább szerkezetkész szintig csak szakemberekre bízzuk a feladatot. Utána a tapasztaltabbak már folytathatják önerőből. Érdemes kérni a gyártóktól műszaki felügyeletet, többen hajlandók is erre.